top of page

Skamligt!

Skäms på er Sportbladet och Aftonbladet!

För några veckor sedan ställde jag en fråga till respektive redaktion. Det var min son som undrade när Bibeln för damernas fotbolls EM skulle komma ut. Svaret jag fick från Sportbladet:

”Hej, vi kommer inte att göra en bibel men vi kommer att ha en extrabilaga tills att turneringen börjar. Datum är inte bestämt än dock. Förklaringen är enkel men tråkig. Just den här bibeln är inte vinstdrivande och därför kan vi inte göra den. Så ser det ut, så även fast vi absolut vill blir det ingen bibel till detta mästerskap. /Martin, Sportbladet.”

Min son godtog svaret om än något besviken. Han har sett fram emot extrabilagan och ville att vi skulle åka till affären direkt på morgonen samma dag den skulle komma ut. Idag fanns den i handeln. Vi åkte och köpte den. 16 sidor om damernas fotbolls EM – SEXTON sidor. I samma format och papperskvalitet som resten av Aftonbladet. Att jämföras med 228 sidor inför herrarnas EM förra året. I annat format och glansigt, fint, tjockare tidningspapper. Så sorgligt… Jag är inte det minsta förvånad. Fast vad sänder det ut för signaler till våra barn? Behöver jag nämna att min son blev grymt besviken.

Jag skrev ungefär såhär, som svar till Sportbladet: Det är väldigt tråkigt att en marknadsledande tidning, som Aftonbladet, skyller på att en sportbibel inte skulle vara vinstdrivande. I mindre upplaga beräknat på efterfrågan borde det nog gå att få vinst även från en Bibel om damidrott. Tänk om ni istället kunde visa vägen och skapa inspiration till våra barn och ungdomar. Att det är lika självklart att göra en sportbibel till dam EM som till herr EM. Det är med förebilder och tillgång att läsa om sådana, som gör att barnen kan drömma om vad de kan bli i framtiden. Det var så roligt och befriande att min son tog för givet att det skulle komma en Bibel även om dam EM. Det känns väldigt trist att nu behöva förklara för honom att damer tyvärr inte är lika “vinstdrivande” som herrar. Hoppas ni tänker om till nästa mästerskap och tar fram en bibel även för damerna.

Jag förstår att det finns skillnader i herrfotboll och damfotboll. Att intresset från fans, antal lag i EM/VM, spelet på planen är olika. Och att nivån på de olika landslagen skiljer sig markant åt i damfotbollen medan det i herrfotbollen finns fler nationer som har hög standard på landslagsnivå.

I Bibeln för herr EM finns reportage om spelare som tränare från de olika landslagen. Det är utförlig statik om samtliga lag. Fakta och bilder från tidigare insatser och hur Sportbladets rosa profiler tippar resultat för varje grupp.

I extrabilagan inför damernas EM får vi endast läsa om Sveriges landslag med undantag för EM:s tio stjärnor (de bästa spelarna), om förbundskaptenen för Skottland (som kommer från Sverige) samt de 25 bästa svenska spelarna genom tiderna och om guldlaget från EM 1984. Vi får lära oss om svenska spelarnas hemligheter: ”Vem fick en geting innanför shortsen under en match – och vem har blivit nedbajsad av en mås?”

Ja, ni förstår skillnaden i fokusområden och komplexitet. Det går att göra liknande reportage om damlandslagen, som för herrlandslagen. Om spelarna och tränarna, med fakta och statistik. Jag är övertygad om det. Om bara viljan finns.

Min son älskar fotboll. Han älskar siffror och statistik. Han följer resultat från diverse fotbollsligor och mästerskap runt om i världen. Han memorerar det mesta. Ibland undrar jag hur det går till. Men mamma, kommer du inte ihåg den där frisparken som Bale satte när det blev 2-1 till Wales i matchen mot Slovakien. Jo, visst!, säger jag fast jag har noll koll. Jag gillar fotboll, men mitt minne går inte att jämföra med min åttaårige fotbollstokiges minne.

Jag hoppas och tror att min sons intresse för att både spela och läsa om fotboll fortsätter. Jag hoppas också att han kommer att få läsa mer om även damernas fotboll i framtiden.

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page