top of page

Tro att du är något!

Uppdaterat: 30 apr. 2021


Ja, men inte ska väl jag…komma här och tro att jag är något. Varför skulle de välja mig? Jag har väl inget unikt att erbjuda. Det finns säkert andra som passar bättre för det här uppdraget/jobbet än jag. Känner ni igen tankarna? Den där “Jante” som spökar. Vem uppfann Jante? Var kommer hen ifrån? Det finns ju såklart en historia, men den har jag inte och tänker inte kolla upp. Så otroligt onödig “lag”. Skulle jag, som förälder/chef/medarbetare prata så till mina barn/kollegor? Nu är det såhär, lilla vän, att du ska inte tro att du klarar av det här, du är inte bättre än någon annan, serru. Var lite realistisk så du förstår att det finns så många som klarar av det bättre än du. Åh, grattis, du klarade det i alla fall, men tro för bövelen inte att du är något för det.

Klart som sjutton att vi ska tro att vi är något! Alla har såklart något som är speciellt! Alla. Jag är sjukt ärlig. Kan inte ljuga, har aldrig kunnat. Är också ärlig i återkoppling till kollegor/vänner. Ger jag kritik, så kommer den inifrån i all välmening. Oavsett om den är positiv eller negativ. Har också en övertygelse att alla är goda i grunden och vill väl. Kan låta naivt och har förvisso lett till att jag blivit både lurad och bedragen. Visst. Det har ändå inte fått mig att sluta tro på godhet. Detta och mycket annat gör mig speciell!

Vad som ligger mig i fatet är att jag kanske missar uppdrag/jobb för att jag inte säljer mig själv (läs ljuger) som andra kanske gör. Det som står i min CV och vad jag berättar i en intervju stämmer. Om jag inte uppfyller något på kravlistan till ett jobb, så är jag ärligt med det. Jag hittar inte på. Kanske också naivt. Och väldigt skönt, för då behöver jag ju inte spela någon roll och leva upp till något jag inte kan när jag väl får jobbet/uppdraget. Win-win!

Jag tror ändå ärligt på att ärlighet varar längst! Och du, snälla, tro att du är något! Vi sprider den här “Jäntelagen” istället. Den skrevs 1982 av journalisten och författaren Gudrun Hjelte som en motkraft till Jantelagens effekter.

Jäntelagen Du ska tro att du är något. Du ska tro att du är lika god som alla andra och alla andra lika goda som du. Du ska tro att du är lika klok som andra, ibland klokare. Du ska veta att du är lika bra som andra. Om du vet att du gör ditt bästa,kan du uppskatta dem som är bättre. Ibland vet du mer än andra. Du är inte förmer än andra, men du är enastående som alla andra. Du duger till mycket. Skratta åt dig själv och din värld – det gör dig fri. Du ska tro att många bryr sig om dig. Du ska tro att du kan lära andra en hel del och lära av dem. VARFÖR? För att du är någon, en som behövs!


Foto av Jill Wellington pexels.com

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page